Eén van de grote voordelen van lezen ten opzichte van (ik noem maar wat) YouTube-filmpjes of tv-series kijken, is dat leesteksten een uitgebreidere woordenschat bevatten. Door te lezen breid je ongemerkt je woordenschat sterk uit.
Dat geldt ook voor het lezen in een taal die je aan het leren bent, al is daar wel een kanttekening bij te zetten: teveel nieuwe, onbekende woorden maken een tekst al snel totaal onbegrijpelijk. Veel onbekende woorden in een tekst werkt voor de meeste taalleerders erg ontmoedigend. Bovendien is het niet voldoende om een nieuw woord één keer tegen te komen; je moet het meerdere keren in context lezen om het de kans te geven in je lange-termijngeheugen te belanden. Het is dus zaak een balans te vinden tussen vlotte leesbaarheid en het tegenkomen en herhalen van nieuwe woorden.
Deze balans proberen we bij Arcos als volgt te vinden: onze leesboekjes zijn geschreven met een zorgvuldig afgewogen woordenschat per niveau, een beperkt aantal nieuwe woorden (voor dat niveau) en daarnaast juist veel grammaticale variatie. Alle woorden die in een leesboekje voorkomen, worden minimaal vier keer herhaald in de loop van het verhaal. Het resultaat is dat er een grotere variatie aan zinsstructuren kan worden aangeboden: ook op lagere niveaus kunnen cursisten een redelijke variatie in zinsbouw verwerken wanneer de woordenschat voldoende gevarieerd wordt herhaald.
Een voorbeeld hiervan is de serie Bij ons in de Molenstraat: in de Molenstraat in Utrecht wonen mensen van verschillende leeftijden en met verschillende nationaliteiten, net zoals in veel andere wijken in Nederland. Enkele bewoners van de Molenstraat krijgen om beurten een hoofdrol in deze sympathieke serie leesboekjes voor Nt2-leerders op A2-niveau. Het aantal verschillende woorden is beperkt gehouden en ieder woord komt tenminste 4 maal voor in ieder boekje, waardoor de taalleerder ze sneller leert herkennen.
Comments