top of page
Zoeken
  • K. Plante

Language isn't learned, it just grows in the mind

In juni vond een bijzonder interessante online ontmoeting plaats tussen twee grootheden uit de talenwereld: de “Ontmoeting van de Eeuw” met prof. Noam Chomsky en prof. Stephen Krashen, geleid door Nabil Belmekki. Ga er even rustig voor zitten (of bekijk hem tijdens het strijken, zoals ik), het is echt zeer boeiend om deze wetenschappers om beurten een zeer toegankelijke mini-lezing te horen geven, op elkaar te horen reageren en vragen te horen beantwoorden. Zoveel jaren ervaring en onderzoek, waaruit voor beiden de conclusie luidt: "Language isn't learned, it just grows in the mind in it’s own pace." (Noam Chomsky)

Krashen is een plezier om naar te luisteren, hij vertelt graag en met flair. Taaldocenten kennen zijn naam nog uit hun opleiding, maar veel mensen weten niet dat hij altijd is doorgegaan met onderzoek doen, de laatste jaren vooral naar het niet te onderschatten belang van lezen voor de taalverwerving, zowel in de eigen taal als bij het leren van een vreemde taal.

Chomsky vond ik wat moeilijker te verstaan, maar is ook zeer de moeite waard om naar te luisteren. Net als Krashen benadrukt hij het belang van interesse in de inhoud (in plaats van in de taal) die maakt dat we de taal waarin die inhoud wordt overgedragen, op een natuurlijke manier verwerven, ofwel ‘oppikken’. https://youtu.be/uLBMtL4JuRM
6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page