top of page
Zoeken
  • K. Plante

Docenten Frans: omarm de diversiteit!Frans wordt niet alleen gesproken in Frankrijk, maar in vele landen en streken over de hele wereld. Het is een officiële taal in 29 landen, waaronder Canada, België, Zwitserland, Congo, Ivoorkust, Madagascar, Kameroen, Haïti en Benin. Daarnaast zijn er nog veel landen waar bevolkingsgroepen Frans als moedertaal hebben. Ook heeft Frankrijk nog invloed in enkele overzeese gebieden, waar eveneens Frans gesproken wordt, zoals Frans Guyana en Guadeloupe.


Waarom is het Franstalige onderwijs in Nederland dan zo koppig gefocust op Frankrijk alleen? Waarom laten we onze leerlingen niet zien hoe rijk en veelkleurig het Frans is? Hoe het Frans vele klanken en kleuren heeft aangenomen en vele mensen met elkaar verbindt? Waarom zijn we zo fel op een ‘perfect Franse’ uitspraak terwijl de 80 miljoen moedertaalsprekers en de 190 miljoen tweede-taalsprekers vele verschillende accenten hebben en elkaar toch prima kunnen verstaan? Waarom hebben we het alleen over de Franse kunst en cultuur, terwijl over de hele wereld bijzondere Franssprekende mensen bijzondere dingen hebben gedaan en gemaakt?


Als we het hebben over diversiteit en inclusiviteit, gaat dat niet alleen maar over mensen uit de lhbti-gemeenschap. In het talenonderwijs zou het ook moeten gaan over acceptatie van de vele varianten van de taal die wij onderwijzen, en de vele bevolkingsgroepen voor wie deze taal de moedertaal is. Zonder de drukkende norm dat alleen het ‘zuivere’ Frans uit Frankrijk acceptabel is, en zonder dat onze veelkleurige leerlingen het gevoel krijgen dat alleen witte oude mannen kunst hebben gemaakt die de moeite waard is.

Laten we de diversiteit van de Franstalige wereld omarmen, de veelheid aan klank, kleur en cultuur van La Francophonie!


Weet je niet waar je moet beginnen? De serie Qui parle français ? bevat korte biografieën van 100 bijzondere personen uit de gehele Franstalige wereld. De serie laat zien dat, waar je ook vandaan komt, en of je nu vrouw bent of man, je een interessant beroep kunt hebben en dingen kunt doen die voor jouzelf en voor anderen belangrijk zijn.

18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page