top of page
Recensie van Een rare reis

Door Valéria Ramos- Journaliste en Nt2-cursiste. Nederlands is Valéria's derde taal.

Wanneer je zelf bepaalt om te reizen, je denkt aan nieuwe plekken, educatieve musea, mooie gebouwen en tuinen…misschien aan wandelen…misschien reizen naar buitenland… naar London of Parijs… Je maakt je er niet druk om; je maakt alleen veel plezier.

Maar dit boek gaat over een RARE reis. Er is iets anders!

Louis en zijn buurvrouw, Janna, reizen met de hond Muis en de poes, Kat. Welke richting? Naar Parijs. Hoe? Met de trein. Waarom? Om de broer van Louis, Henri, te bezoeken. De reis begint met de bus naar Amsterdam Centraal, maar Kat was bang in het maandje en miauwde hard. Mensen klaagden.

Toen ze de trein naar Parijs instapten, sprong Kat weg. Het was niet wat ze hadden gepland, het was een onverwachte situatie! Daarom gingen Louis en Janne zoeken en zoeken en zoeken op AMS Centraal, op de steiger, op de ferry (Zaanferry)… niks. Ze nemen de bus, de boot en de auto met een nieuwe vriendin… ze praten en vragen overal naar het beest. Niks! Tijdens het zoeken, beschrijft de auteur van het boek, Annemieke Woudt, veel details over elke actie. Kat is helemaal weg… en Louis maakt zich altijd druk over hem.

Op het moment dat ik het boek lees, vraag ik mijzelf af: “—Waarom is een poes zo belangrijk? Janna en Louis moeten naar Parijs reizen!” Maar nee, ze stoppen met alles en stappen de trein uit alleen om de Kat te zoeken. Dat is het belangrijkste boven alles!

 In hoofdstuk 6 Mimi komt het antwoord: Louis had een zusje, Mimi. Toen zij een kind was, was ze de weg kwijt en is zij nooit meer teruggekomen. Luis denkt nu dat hij ook de poes, Kat, is verloren. Hij is bang en verdrietig. Maar Janna is een goede steun voor hem. Het is het mooiste hoofdstuk van het boek omdat het de diepe gevoelens uitspreekt.

Huilen en Lachen -- het laatste hoofdstuk 7 is een lichter hoofdstuk met veel dialogen: makkelijker om snel te begrijpen.

Iedereen heeft tenminste een keer in het leven een gewilde reis. Leuk! Maar als het onverwachte gebeurt? Louis en Janna volgen de planning niet. Nee! Ze volgen het onverwachte: ze zoeken overall naar het beest. En jij? Als niet onverwachts op jouw reis gebeurt, blijf je bij de planning of volg jij het onverwacht? Lees dit boeken en je kan zelf deze vragen beantwoord.

bottom of page