Recensie van Olga en de opdrachten
door Valéria Ramos - Journaliste en Nt2-cursiste. Nederlands is Valéria's derde taal.
Een wandeling door de Nederlandse cultuur
Zoek je naar een boek met soepel of moeiteloos Nederlands en tegelijk een charmant verhaal? Dan is Olga en de opdrachten de beste optie!
​
Het boek gaat over een romantisch paar: de Nederlandse man, Pieter Jeppe, die al volwassen en ongetrouwd is en de lieve vrouw Olga. Pieter Jeppe zoekt naar de liefde van zijn leven om te trouwen. Hij woont met zijn familie, een heel traditionele familie uit Amsterdam. Ze hebben gepland dat Pieter Jeppe met een Nederlandse mevrouw zal trouwen.
​
Maar de lotsbestemming van Pieter Jeppe is anders. Hij heeft op internet een Russische vrouw gevonden! Haar naam is Olga en ze is echt aardig! Maar zijn vader en moeder accepteren haar niet, want zij komt uit Rusland en ze willen een echte Nederlandse vrouw voor hun zoon. Ze zijn echt traditioneel!
​
Dit is een interessant thema in het boek: een romance tussen een Nederlander (of Nederlandse) met een buitenlandse (of buitenlander). Soms is het moeilijk, speciaal in het begin. Complexe relatie in de familie; het is niet zo makkelijk om elkaar te accepteren!
​
Dat is dicht bij het dagelijkse leven voor veel mensen hier in Nederland. Ook mijn eigen leven!
Maar de auteur, Titia Bouma, geeft een vrolijke oplossing! De ouders van Pieter Jeppe stellen vijf opdrachten op voor de nieuwe vriendin. Olga moet (alleen) rond Nederland reizen in vijf dagen en verschillende bekende plekken bezoeken. “Ze moet naar een stad of dorp reizen en daar een selfie maken. De selfies bewijzen dat zij Nederland kent”. Dus Olga krijgt vijf opdrachten. Een voorbeeld van een de opdrachten: blz 31, nummer 3: “In welk oud Nederlands park is een bos met sprookjes? Maak een selfie”. Dus Olga moet het antwoord op internet vinden, zelf daar naartoe reizen en een selfie foto maken.
​
Elke dag dat Olga reisde, had zij een nieuwe opdracht. Terwijl Olga reist naar alle 5 opdrachten, laat zij Nederland zien door haar ogen, nieuwe en frisse ogen.
​
En de lezers kunnen ook reizen en leren met Olga... bij voorbeeld, hoofdstuk 5, “Peter de Grote”, je kan over de grote Russische tsaar, Peter de Grote, leren. Hij kwam in Nederland in de 17 eeuw en heeft geleerd om boten te bouwen.
​
Een ander goed voorbeeld om te leren is hoofdstuk 11, “Wie is Neeltje Jans?” Je kan over Zeeland en de zware storm van 1953 leren; het was een ramp in een nacht in de winter en bijna 2.000 mensen gingen dood.
​
Het boek gaat dus over verschillende Nederlandse plekken en specifieke Nederlandse situaties: pannenkoeken eten, haring eten, molens, boot tours, bruggen, water en treinstation (Leiden). Het lijkt een lichte en leuke reis rond door Nederland. Het boek is een wandeling door de Nederlandse cultuur. Heel plezierig om te lezen! Maar één van de opdrachten had het Van Gogh Museum (AMS) kunnen zijn… het is mooi, beroemd en bekend in Nederland. De perfecte opdracht van Pieter Jeppe’s ouders! Waarom niet?
​
Geen zorg over grammatica of moeilijke zinnen; alles is soepel/moeiteloos in Olga en de opdrachten. Je kan alleen focussen op het lezen van het verhaal… En ervan genieten!
Maar, een vraagje voor de auteur, Titia Bouma: waar in Nederland zijn al die open en vrolijke mensen die Olga steeds ontmoet tijdens haar reizen? Nederlandse mensen zijn vaak juist heel direct en veelal gesloten. Die mensen ontmoet Olga niet tijdens haar reizen!
​
Finale? Je moet het boek lezen tot het eind: het eind is 100% Nederlandse cultuur! Prima!
​
​