Reacties van lezers

Reacties op Nieuwe buren in de Molenstraat

Valéria: Dit boek, Nieuwe Buren in de Molenstraat – deel 1, is heel erg belangrijk in mijn leven. Waarom? Het was mijn eerste boek... ik bedoel, mijn eerste boek in het Nederlands!!! Ik ben een Italiaans-Braziliaans journalist en ik denk dat lezen een erg belangrijk deel is om een nieuwe taal te leren.
Verder? Het was niet moeilijk te lezen. Ik heb gevoeld: “—Ik kan Nederlands, want ik lees en ik begrijp.” Geweldig!!! Ik geniet van elk hoofdstuk van het boek.
Het einde van het boek was een goede verrassing. Ik dacht altijd dat de tweeling in het huis van de nieuwe buurvrouw waren, maar zij waren in de verhuiswagen. Grappig!!!
Natuurlijk het was ook een goede manier om de taal te leren. Bijvoorbeeld om nieuwe woorden te leren zoals het werkwoord “zijn... geschrokken” (blz. 49) of de grammatica te herhalen zoals de zin: “—Als je veertien jaar bent, is het niet leuk...” (blz. 22).
Ik ben heel tevreden en blij met Nieuwe Buren in de Molenstraat! Ik ben erg benieuwd naar het volgende deel van de Molenstraat. Ik wacht in spanning op Deel 2! Hartelijk dank voor het inspireren van mijn Nederlands studie!

Docente Nt2: Mijn volwassen cursisten vinden het Nederlandse boekje Nieuwe Buren in de Molenstraat geweldig. Komen er binnenkort nog meer boeken van deze schrijfster? Ik zoek leuke Nederlandse boekjes voor mijn cursisten niveau A1-A2-B1. Zelfs de cursisten van B1 vinden Nieuwe Buren leuk om te lezen.

Annelies: Ik ben taaltrainer van hoog opgeleide expats en ik vind dit een leuk leesboekje voor allerlei leeftijden vanaf 12 jaar. Leuk verhaal herkenbaar voor veel doelgroepen.

Inburgeraar: Ik ben 47 jaar. Ik vond geen woord en geen zin moeilijk. Het verhaal is leuk om te lezen. Ze is een leuk tienermeisje.

Docente Nt2: Leuk geschreven, het is erg goed uit te beelden. Ik heb het voorgelezen en zoveel mogelijk uitgebeeld in de Alfagroep. Iedere dag doe/deed ik een hoofdstuk. De leerlingen herhalen zelf, met een beetje hulp, de voorgaande hoofdstukken. Het verhaal leeft echt in de groep en ze zijn benieuwd hoe Tanja en Yasmin er in het echt uitzien (vooral de jongens). Het is echt heel leuk en herkenbaar geschreven.

Helen: Leuk verhaal, zeker als begin van een serie: je leert de diverse personen die erin voorkomen al een beetje kennen. ‘Veilige’ problematiek, het is even spannend, maar ze komen er wel uit met z’n allen en de band tussen de diverse familieleden wordt zo duidelijk, die is warm en goed. Voor de jonge lezer(es) is dat prettig.

Reacties op Mooie Ogen

Valéria: Mooie Ogen heeft een korte en goede connectie met het eerdere boek Nieuwe buren in de Molenstraat. Ik vind de connectie leuk. Tijdens het lezen van het boek, kan ik een nieuwe en actieve woordenschat bouwen: Toevallig, glimlach, schrikt, verbaasd, wat is er? Nieuwe woorden die ik kan in mijn leven gebruiken; het is interessant.
We hebben ook een paar uitdrukkingen met uitleg beneden aan de bladzijde. Dat is op blz. 45: Je bent er klaar mee, hé, Lies? En blz. 48: Hij heeft haar een lift gegeven. Dat hebben we niet in het vorige boek en het is handig. Maar waarom heb je niet dezelfde uitleg voor de uitdrukking “Kriebels in haar buik”. Het kan duidelijker zijn, denk ik. Speciaal omdat het heel vaak in het hele boek is gebruikt.
In elk geval, met de actieve woordenschat en nieuwe uitdrukkingen, is Mooie Ogen een heel goede manier om de Nederlandse taal te consolideren en nieuwe dingen te leren. Op een leuke en interessante manier!
Wat vind ik het leukst? De momenten wanneer de auteur de gedachten van de karakters Lies, Achmed, Peter uitlegt ... Voorbeeld:
Blz. 36: Lies vindt dat ik mooie spieren heb.
Blz. 42: Achmed vindt dat ik goed kan voetballen!
Blz. 57: Achmed is ook een beetje onhandig!
Het bouwt een warme sfeer in het verhaal.

© 2020 by Arcos Publishers.